Food for thought

De reis die mijn leven veranderde

By 16 februari 2018 No Comments
Twee jaar geleden ging ik samen met Marjet, na 2 jaar heel hard werken en studeren, op reis. Onze bestemming was Kaapstad en ons vervoersmiddel een antieke Landrover Defender. Ik keek ontzettend uit naar de vrijheid, het leven in de natuur en de culturele ervaring. Maar deze 6 maanden zouden mij toch ook nieuwe inzichten bieden?

Tijdens deze reis ging ik, zoals gewend, recht op mijn doel af. Elke dag kilometers vreten, omgaan met de tegenslagen die op ons pad kwamen en doelgericht blijven. Ik herinner mij nog een nacht in Tanzania, inmiddels 3 maanden onderweg, waarin ik niet kon slapen. Ik had verwacht dat ik inmiddels wel een eureka-moment zou hebben gehad met daarin een helder beeld over mijn eigen toekomst. Nee dus, door mijn doelgerichtheid bleef ik in dezelfde denkpatronen vastzitten die ik daarvoor ook had. Uiteindelijk hebben wij in een prachtige reis Kaapstad weten te bereiken, maar de echte momenten van rust heb ik niet ervaren.

Het bijzondere is dat de echte ontdekkingsreis, naar wie ik ben en wat ik wil, is gekomen na de reis. Afgelopen twee jaar heb ik wel weten te bereiken, wat mij tijdens de reis niet lukte. Dit begon met een leiderschapstraining, waarin ‘de iceman’ (Wim Hof) ons in een uur dingen liet doen die ik niet voor mogelijk hield. Ik kon zonder ademhalen vaker opdrukken dan ik normaal kon mét ademhaling. Daarnaast kon ik als enorme koukleum opeens in een ijsbad zitten, zonder dat ik het koud had. Deze power inspireerde me!

Afgelopen jaren heb ik mij verdiept in onze fysiologie en de mogelijkheden om ons lichaam en geest te optimaliseren (zonder externe middelen ;-). Met de Wim Hof Methode bleek ik in staat om enerzijds enorme rust te vinden en anderzijds mijn (sport)prestaties zichtbaar te verbeteren. De Wim Hof Methode bestaat uit drie onderdelen; mindset, ademhalingstechnieken en koude training.

Met mindset kun je focus aanbrengen op dingen die jij wilt realiseren. Je kunt dit gebruiken om de hoeveelheid denken te verminderen en in een meditatieve staat te komen. Ook kun je dit gebruiken om jezelf klaar te maken een topprestatie te leveren. Door bijvoorbeeld te visualiseren dat je lichaam warmte aan het aanmaken is, kun je jouw lichaam opwarmen. Een manier om dit te trainen is door rustig te gaan liggen, je ogen te sluiten en met al jouw aandacht die je hebt inbeelden dat je alle warmte in jouw lichaam naar jouw handen stuurt. Ervaar eens wat er gebeurt. Wordt je afgeleid? Of kun je aandacht behouden en je handen opwarmen. Dit is de kracht van visualisatie.

Ademhalingstechnieken kunnen de staat van jouw lichaam veranderen. Ademhaling is een van de dingen die automatisch is geregeld in ons lichaam. Ga je sporten, dan versnelt je ademhaling en daarna vertraagt deze weer automatisch. Maar we kunnen de werking van ademhaling ook omdraaien; wat gebeurt er als jij zelfstandig jouw ademhaling aanpast? Wat doet dit dan met jouw lichaam? Wanneer je bijvoorbeeld heel intensief gaat ademen, terwijl je stilzit, dan bouw je energie op in jouw lichaam die je kunt gebruiken. Dit is het doel van de ademhaling in de Wim Hof Methode. Ademhaling gebruiken om invloed te krijgen op chemische en fysische processen in het lichaam, waaronder hormoonaanmaak.

Koude training is het meest opvallende onderdeel van de Wim Hof Methode; je kent de foto’s wel van mensen in een ijsbad. Maar waarom eigenlijk? Met koude kunnen wij ons bloedvatenstelsel trainen. Wij hebben meer dan 100.000 km aan bloedvaten door ons lichaam lopen. Wanneer dit systeem goed functioneert, krijg je optimaal zuurstof en voeding. Toch komen hart- en vaatziekten vaak voor. Door elke dag een koude douche te nemen, train je dit hele stelsel. De bloedvaten knijpen samen bij kou en ontspannen weer bij warmte; een mooie fitness voor jouw fysiologie.

Na veel trainen met onder andere deze methode heb ik veel meer grip gekregen op mijn eigen denkpatronen, barrières en prestaties. Afgelopen jaar heb ik ook de instructeursopleiding gevolgd, waardoor ik nu trainingen mag geven over de Wim Hof Methode. Ik kijk er naar uit om anderen te helpen vitaler te worden. Ik zie om mij heen helaas veel mensen die of psychisch of fysiek niet vitaal zijn. Soms is er met een kleine aanpassing in je leefgewoonten al een heel verschil te maken.

De reflectie die deze methode mij heeft geboden, heeft er voor gezorgd dat ik écht op zoek ben gegaan hoe ik werk, hoe mijn denken is geregeld en hoe mijn lichaam reageert onder extreme omstandigheden. Dit maakt dat de reis die mij echt heeft veranderd, de interne reis is. Al zou ik iedereen aanbevelen om ook andere mooie landen te bezoeken.

Wil je weten of deze methode iets voor jou kan betekenen? Laat het me dan weten!

Leave a Reply